Veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn betonblokken?

Veelgestelde vragen

Wat zijn gestapelde betonblokken en waar worden ze voor gebruikt? Deze en andere veelgestelde vragen hebben onze constructeurs gebundeld en beantwoord.

1. Wat zijn betonblokken?

Betonblokken zijn grote legoblokken, ofwel stapelblokken, gemaakt van beton. Het beton dat wordt gebruikt voor deze blokken komt vaak voort uit overschotten van bouwprojecten: het zogenaamde restbeton.

Dit restbeton wordt afgestort in mallen en dat resulteert in betonblokken met alle voordelen benoemd in vraag 2.

2. Wat zijn de voordelen van betonblokken?

Met betonblokken kunt u eenvoudig bouwen. Door de speciale nokken aan de bovenzijde en uitsparingen aan de onderzijde, kunt u deze blokken stapelen en verschuiven deze blokken niet.

Het resultaat is een gestapelde wand die herbruikbaar, duurzaam en goedkoper is dan gestorte wanden.

3. Waar worden betonblokken voor gebruikt?

De mogelijkheden voor het gebruik van deze blokken zijn divers, denk bijvoorbeeld aan: sleufsilo’s en mestbassins voor de agrarische sector, sleufsilo’s voor de grond-, weg-, en waterbouw, (getrapte-) keermuren, bouwmuren voor bedrijfshallen/overkappingen en wegafzettingen.

4. Waarom is een berekening nodig?

Om zekerheid te krijgen over de stabiliteit van een gestapelde blokkenwand is een berekening noodzakelijk. Gestapelde betonblokwanden zijn ongewapende wanden. Dit betekent dat er geen vloeitraject aanwezig is in het bezwijkmechanisme van een gestapelde wand. Vandaar dat ‘spontaan’ bezwijken kan optreden bij bijvoorbeeld te hoog vullen tegen de wand. Kantelveiligheid is het belangrijkste toetsingscriterium.

Met een berekening krijgen opdrachtgevers, keurende instanties en gebruikers zekerheid over de mate van veiligheid van gestapelde wanden.

5. Kan ik ook zelf deze berekening maken?

Een stabiliteitsberekening voor een betonblokwand is afhankelijk van meerdere factoren, zoals wind, ondergrond, type bulk, dimensionering van de muur en eventuele extra belastingen.

Om dit goed en economisch te kunnen beschouwen is een gediplomeerd constructeur nodig. Onze constructeurs maken stabiliteitsberekeningen die u kunt overleggen aan bouw- en woningtoezicht.

6. De maximale vulhoogte valt tegen, hoe kan dit?

Uitgaande van de Eurocodes zijn wij gebonden aan de minimale veiligheid van 2,1. Dit betekent dat de vulhoogte doorgaans beperkt wordt met 25%.

In verband met de verhoogde risico’s van een keerwand ten opzichte van reguliere bouwwerken, heeft de norm deze keuze gemaakt. De risico’s zitten in type ondergrond, manier van beladen en het feit dat het losse gestapelde blokken zijn.

7. Hoe zit het met aardbevingsbestendigheid?

In aardbevingsgebieden kan de ondergrond, waarop een betonwand staat, instabiel zijn. Hierdoor wordt de standzekerheid negatief beïnvloed. De stabiliteit van een gestapelde wand is voor een groot deel afhankelijk van de ondergrond.

Bij Concrete Block Engineers kunnen we u een beschouwing aanbieden over de mate van standzekerheid in aardbevingsgebieden.

8. Zijn jullie een onafhankelijk adviesbureau?

Concrete Block Engineers is een volledig onafhankelijk adviesbureau. Dit betekent dat wij aan alle verschillende typen betonblokwanden en
–constructies rekenen. Dit doen wij voor zowel particulieren als bedrijven, in binnen- en buitenland.

9. Mijn vraag staat er niet bij, hoe krijg ik toch antwoord?

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen door te bellen naar +31 (0)182 231400 EN/NL of een e-mail te sturen naar: info@concreteblockengineers.nl

  • Deskundig en onafhankelijk constructief advies
  • Verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans
  • Geschikt voor indiening bij de afdeling Bouwbeheer
  • Structureel advies op maat voor uw situatie
  • De prijs begint bij € 400, - voor een basisberekening, exclusief BTW.
  • Stabiliteitsberekening in uw mailbox